ΔΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ
Αρχική σελίδα Ανακοινώσεις-Εξετάσεις-Έντυπα ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Σας γνωστοποιούμε  τον κανονισμό Λειτουργίας του Σχολείου.

Θα ακολουθήσει νεώτερη ανακοίνωση για αλλαγές στην λειτουργία, λόγω covid 19.

 

KΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Α. Η ΦΟΙΤΗΣΗ

1. Το σχολείο είναι ο φυσικός χώρος αγωγής και μάθησης ? δικαίωμα και υποχρέωση των μαθητών. Η αποτελεσματικότητα των στόχων του σχολείου εξαρτάται από την τακτική, ενεργό και συστηματική συμμετοχή των μαθητών.

2. Η απουσία από τα μαθήματα δικαιολογείται μόνον όταν συντρέχει σοβαρός λόγος (ασθένεια, έκτακτα οικογενειακά γεγονότα κ.λπ).

3. Τα όρια των απουσιών, ο τρόπος δικαιολόγησής τους και ο χαρακτηρισμός της φοίτησης, ορίζονται από τους σχετικούς νόμους (ΥΑ 10645/ΓΔ4/22-01-18). Συγκεκριμένα :

Α.1. ΕΠΑΡΚΗΣ ΦΟΙΤΗΣΗ

Γίνονται δεκτοί στις ετήσιες εξετάσεις του Ιουνίου :

α) Όσοι έχουν μέχρι 114 απουσίες β)Κατ? εξαίρεση γίνεται δεκτός μαθητής που έχει συνολικά μέχρι 164 απουσίες, εφ? όσον : Όλες οι πάνω από τις 114 απουσίες είναι δικαιολογημένες από γιατρό ή νοσοκομείο και ο μέσος όρος της προφορικής του βαθμολογίας των δύο τετραμήνων είναι πλήρες 15.

Γ. ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΦΟΙΤΗΣΗ Οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να επαναλάβουν τη φοίτησή τους στην ίδια τάξη, αν έχουν περισσότερες απουσίες από τις παραπάνω αναφερόμενες

4. Ο κηδεμόνας παρακολουθεί τη φοίτηση του παιδιού του σε μια αμφίδρομη ενημέρωση, όπου ενημερώνει το σχολείο την ημέρα που λείπει ο/η μαθητής/τρια, αλλά ενημερώνεται και από τον υπεύθυνο καθηγητή εντός μιας εβδομάδας από την ημερομηνία που σημειώθηκε η απουσία, εάν προηγουμένως δεν έχει ενημερώσει ο ίδιος το σχολείο.

5. Σε έκτακτη περίπτωση οπότε κάποιος μαθητής πρέπει να φύγει από το σχολείο, οφείλει να ζητήσει άδεια από τη Διεύθυνση. Η άδεια χορηγείται μόνο μετά από τηλεφωνική ενημέρωση του γονέα του και καταχωρίζονται οι απουσίες του στο ημερήσιο δελτίο απουσιών με την ένδειξη «ΑΔΕΙΑ». Οι απουσίες που καταχωρίζονται με τον τρόπο αυτό πρέπει να δικαιολογηθούν από τον κηδεμόνα, αλλιώς θεωρούνται αδικαιολόγητες.

Β. ΣΧΟΛΙΚΗ ΖΩΗ ? ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

Παράλληλα με την απόκτηση σταθερών και χρήσιμων γνώσεων, βασική αποστολή της εκπαιδευτικής ? παιδευτικής διαδικασίας είναι η γενικότερη πνευματική καλλιέργεια του μαθητή, η αγωγή του και η ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του.

Για την επίτευξη των στόχων της αγωγής και την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, οι μαθητές έχουν καθήκον να τηρούν τους παρακάτω κανόνες συμπεριφοράς:

  1. Οι μαθήτριες και οι μαθητές πρέπει να είναι καθαροί και ντυμένοι με ευπρέπεια, έτσι ώστε η εμφάνισή τους να αρμόζει στη μαθητική τους ιδιότητα.

  2. Όλοι είναι υποχρεωμένοι να σέβονται και να τηρούν το ωράριο του καθημερινού προγράμματος, ιδίως την έναρξη των μαθημάτων. Οι μαθητές προσέρχονται έγκαιρα στην αίθουσα. Μετά την είσοδο του καθηγητή οποιαδήποτε διακοπή είναι απαγορευμένη. Σε περίπτωση μη έγκαιρης προσέλευσης στο μάθημα, οι μαθητές οφείλουν να προσέρχονται στο Γραφείο του σχολείου, να αναφέρουν την αιτία της καθυστέρησής τους και με ειδικό σημείωμα να μπαίνουν στην τάξη. Σε περίπτωση επανειλημμένης αργοπορίας ενημερώνεται ο κηδεμόνας.

  3. Κανένας μαθητής δε φεύγει από το σχολείο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του. Η αναίτια απουσία από διδακτική ώρα αποτελεί παράπτωμα και τιμωρείται.

  4. Απαγορεύεται η διακοπή του μαθήματος σε τμήμα ξένο από αυτό που παρακολουθεί ο μαθητής, χωρίς την έγκριση του Δ/ντή και του διδάσκοντος.

  5. Ας αποφεύγονται θορυβώδεις κι ενοχλητικές εκδηλώσεις (π. χ μπάλα στους διαδρόμους, δυνατές φωνές, τραγούδια, κυνηγητά κ.λπ) για να λειτουργεί ήσυχα κι επομένως εποικοδομητικά το σχολείο. Η παραμονή μαθητών στο διάδρομο την ώρα του μαθήματος ή σε περίπτωση απουσίας του διδάσκοντος απαγορεύεται.

  6. Οι μαθητές οφείλουν να χρησιμοποιούν τα ντουλάπια τους για να αποθηκεύουν τα πράγματά του (βιβλία, υλικά μαθημάτων κ.λπ). Δεν πρέπει να κυκλοφορούν φορτωμένοι με τα σακίδιά τους, γιατί αυτό έχει επιπτώσεις κυρίως στην ανάπτυξη του σώματός τους.

  7. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην κίνηση των μαθητών κατά τα διαλείμματα για την πρόληψη ατυχημάτων. Οι βοηθητικοί χώροι (τουαλέτες) πρέπει να διατηρούνται καθαροί .Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να εισέρχονται και να παραμένουν χωρίς λόγο στα γραφεία των καθηγητών και του Δ/ντή. Θεωρείται αυτονόητο ότι πριν μπούμε σε ένα χώρο, χτυπάμε διακριτικά την πόρτα και εισερχόμαστε, αφού μας επιτραπεί.

  8. Η συμπεριφορά των μαθητών προς τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους, καθώς και προς όλα τα πρόσωπα που βοηθούν το έργο του σχολείου, πρέπει να χαρακτηρίζεται από ευπρέπεια, σεβασμό και ευγένεια. Η απρεπής συμπεριφορά του μαθητή, η χειροδικία, η αυτοδικία, άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας, καθώς και οι άκοσμες εκφράσεις ελέγχονται αυστηρά και τιμωρούνται.

  9. Στις σχολικές εκδηλώσεις και κατά τις εξόδους από το σχολείο, οι μαθητές οφείλουν να υπακούουν στους συνοδούς καθηγητές και να συμπεριφέρονται με ευγένεια και ευπρέπεια προς όλους, αν δεν θέλουν να υποστούν κυρώσεις.

  10. Είναι αυτονόητο ότι οι μαθητές οφείλουν να σέβονται το σχολικό χώρο. Γι? αυτό πρέπει να διατηρούν καθαρό το προαύλιο, τις αίθουσες, τα θρανία, δεν καταστρέφουν τη σχολική περιουσία - διαφορετικά η δαπάνη αποκατάστασης επιβαρύνει τους γονείς τους.

  11. Οι μαθητές δεν πρέπει να φέρνουν στο σχολείο : είδη αξίας, περιττά χρήματα και κινητά τηλέφωνα. Το σχολείο δεν είναι υπεύθυνο για οποιαδήποτε απώλεια. Ειδικά για τα κινητά και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές υπάρχει απόφαση (Φ.25/103373/Δ1,22-06-18) του υπουργείου που απαγορεύει τη μεταφορά και τη χρήση τους στο σχολικό χώρο. Επίσης σημειώνουμε ότι κάθε μαθητής πρέπει να σέβεται τα προσωπικά αντικείμενα των άλλων και σε καμιά περίπτωση να μην τα χρησιμοποιεί χωρίς την άδειά τους.

  12. Στο σχολείο απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα σε όλους τους χώρους.

Γ. ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ? ΚΥΡΩΣΕΙΣ

  1. Η παρέκκλιση από τις αρχές του σχολείου και τη συμπεριφορά που ορίζει ο κανονισμός επισύρει την επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με την υπάρχουσα σχολική νομοθεσία. Οι τιμωρίες κλιμακώνονται από την παρατήρηση, επίπληξη, ωριαία απομάκρυνση από το μάθημα, αποβολή από τα μαθήματα μέχρι δύο ημέρες και απομάκρυνση από το σχολείο (αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος). Για την επιβολή κάθε είδους ποινής ενημερώνονται οπωσδήποτε μετά από πρόσκληση της Δ/νσης ή και τηλεφωνικά οι γονείς του μαθητή.

  2. Υπεύθυνος για την ευταξία μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας είναι ο διδάσκων. Οι μαθητές οφείλουν να συνεργάζονται με το διδάσκοντα σε κλίμα εμπιστοσύνης και σεβασμού. Η Διεύθυνση δε θα δεχτεί καμία δικαιολογία για προσβλητική συμπεριφορά μαθητών προς τους καθηγητές τους.

  3. Οι μαθητές που απομακρύνονται από την τάξη τους με ωριαία αποβολή, επειδή παρακωλύουν το μάθημα, δεν εξέρχονται του σχολικού χώρου. Μαθητής που επανειλημμένα τιμωρείται με ωριαία αποβολή θα τιμωρείται με αποβολή μιας (1) ημέρας.

Δ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ? ΓΟΝΕΩΝ

1. Το σχολείο δίνει μεγάλη σημασία στην επικοινωνία και τη συνεργασία με τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, με το Σύλλογό τους, καθώς και την Ένωση Γονέων. Οι γονείς πρέπει να φροντίζουν για τη δημιουργία καλών σχέσεων με τους καθηγητές του σχολείου, να ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις που τους απευθύνει το σχολείο, για κάθε θέμα που αφορά το παιδί τους, διότι η εμπιστοσύνη του μαθητή προς το σχολείο ενισχύεται και από τη θετική στάση των γονέων προς το σχολείο και το δάσκαλο.

2. Οι γονείς και οι κηδεμόνες μπορούν να προσέρχονται για ενημέρωση περί της φοίτησης και της προόδου των παιδιών τους. Με ανακοίνωση εκ μέρους του σχολείου γνωστοποιούνται οι ώρες κατά τις οποίες μπορούν οι διδάσκοντες καθηγητές να τους ενημερώνουν εκτενώς.

Ε. Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ: Για όσα δεν προβλέπονται στον κανονισμό αυτό, οι μαθητές απευθύνονται στην Δ/ντρια του σχολείου.

Ημερολόγιο

Μάιος 2024
ΚυΔεΤρΤεΠέΠαΣά
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

επισκέπτες

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter

We have: 1 guests online